Nieuws

Energielabel uitgesteld

homekeur energielabel uitgesteld

Tweede kamer wil (opnieuw) uitstel van het energielabel

De invoering van een nieuw energielabel wordt mogelijk uitgesteld. Per 1 januari 2021 zou er een expert moeten langskomen om te checken wat de energieprestatie van een huis is, maar de Tweede Kamer wil niet dat huiseigenaren of huurders meer geld kwijt zijn voor een label als ze vervolgens zelf verantwoordelijk blijven voor de juistheid ervan. Wederom veel onzekerheid voor de inspecteurs die allemaal de afgelopen maanden flink hebben geïnvesteerd in de opleiding, maar ook in bedrijven welke bezig zijn met het opzetten van een netwerk en flink investeren in automatisering.

De kamer heeft op 22-09-2020 een motie aangenomen waarin minister Kajsa Ollongren wordt opgeroepen om de invoering uit te stellen. Eerdere moties die alleen gericht waren op de hogere prijs werden verworpen, maar onder meer de SP is er nu toch van overtuigd dat het nieuwe energielabel nog geen goed idee is. Het ministerie bekijkt nog hoe het moet omgaan met de motie, zo laat een woordvoerder weten.  Bij de verkoop of verhuur van een woning is het sinds enkele jaren verplicht om een energielabel te laten vaststellen. Dat label is dan tien jaar geldig. Dit eenvoudige label kan voor een paar euro nu worden opgesteld, het nieuwe energielabel zal een stuk duurder gaan uitkomen. Het hele grote verschil zit hem erin dat nu de woningeigenaar zelf het label kan maken en deze op afstand kan laten controleren, in de nieuwe situatie moet de consument na het kopen van een energielabel een afspraak maken met een gediplomeerde erkende deskundige om zodoende op locatie van de woning de opname voor het energielabel te doen. Er moet dus fysiek een afspraak worden gemaakt met een energielabel adviseur voor opname bij u op locatie.

Meer zekerheid

De VVD heeft vanwege die hogere prijs al een paar keer geprobeerd de verplichting van een expert-label te voorkomen, zonder resultaat. Toch steunde SP-Kamerlid Sandra Beckerman gisteren voor het eerst het verzet. ,,Wij zijn niet zozeer tegen een hogere prijs, maar dan moeten bewoners daar wel wat voor terugkrijgen”, aldus Beckerman. Ook de Vereniging Eigen Huis is kritisch over de invoering van het nieuwe energielabel en is dan ook blij dat de Kamer om uitstel vraagt.

Schone Energie

Volgens het ministerie is het nieuwe energielabel meer waard dan het huidige. ,,Het is veel meer dan het vaststellen van tien kenmerken”, zei een woordvoerder eerder. ,,Het huis moet bijvoorbeeld worden opgemeten en er moet worden berekend hoeveel kilowattuur aan energie per vierkante meter wordt verbruikt. Ook wordt in het nieuwe label mogelijk opgenomen hoe schoon de energie is die voor een woning wordt opgewekt.”

Spannende tijden

Voor veel ondernemers komt dit voorlopige uitstel als een donderslag bij heldere hemel, al enkele jaren wordt hieraan gewerkt en is een compleet nieuwe NTA 8800 ontwikkeld. Daarnaast is door veel ondernemers bijzonder veel tijd, geld en inspanning geleverd om straks na invoering ook daadwerkelijk de grote vraag welke wordt verwacht te kunnen handelen. Voor het kopen of aanvragen van een energielabel worden diverse applicaties ontwikkeld. Ook vanaf deze website met ruim 300 aangesloten energielabel adviseurs zijn veel acties ondernomen en is veel werk verzet om de consument straks van dienst te kunnen zijn. Wij gaan toch verder door met de voorbereiding, dit proces kunnen we niet stoppen, temeer omdat dan grote investeringen als verloren beschouwd moeten worden. Uiteindelijk geloven wij erin dat Nederland niet kan ontkomen aan de inhoud van het klimaat akkoord, en ook echt stappen moet gaan zetten wil het hoge boetes vanuit de EU voorkomen. Wij houden u op de hoogte vanaf deze plaats en volgen de ontwikkelingen. Wij als 300 verenigde inspecteurs gaan door met onze kennis verbreden, en bereiden ons verder voor zodat wij de consument straks op een deskundige wijze van dienst kunnen zijn met het energielabel.

Aanvragen Energielabel woning | Energielabel aanvragen | Energielabel huis | Aanvragen Energielabel

Gebeld worden voor meer informatie?

Of stel direct uw vraag door te mailen naar: info@energielabel-kopen.nl.