Een energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van uw huis. Dat is belangrijk, want dit heeft gevolgen voor het leefcomfort, de energierekening en de CO2-uitstoot van uw huis.
Een label was al verplicht bij de verkoop van een huis, alleen de procedure is veranderd. Alles ins en outs leest u op deze pagina.
Uw energielabel heeft een cijfer en een kleur: G is rood en A is groen. Hoe groener, hoe beter. A staat voor een energiezuinig huis, met goede isolatie en zuinige installaties. G staat voor een huis dat slecht is geïsoleerd en veel warmte en energie verliest. Vaak is het wonen in een huis met een hoger energielabel een stuk prettiger dan in een huis met een rood label. Een definitief energielabel laat zien hoe uw huis ervoor staat. Is uw isolatie op orde en heeft u energiezuinige installaties? Dan komt u al snel in aanmerking voor een groen label (A, B of C). Zijn er nog veel verbeteringen aan te brengen? Dan scoort uw huis een stuk lager.
Naast wooncomfort en de energierekening zegt een energielabel iets over de totale CO2-uitstoot van uw woning. De overheid wil dit graag in kaart brengen, onder andere om de besparingsmogelijkheden helder te krijgen.
Sinds begin 2021 is een woninginspectie verplicht om een definitief label te kunnen bemachtigen. Voorheen kon de aanvraag digitaal, op basis van bouwtekeningen en facturen. Nu moet er een inspecteur de ruimtes komen bekijken, zodat een accuraat energielabel gegarandeerd is. De inspecteurs staan onder kwaliteitscontrole en worden steekproefsgewijs gecheckt. Ook hebben de adviseurs allemaal de benodigde certificaten om een energielabel af te mogen geven. De inspectie is hiermee duurder geworden, maar ook minder fraudegevoelig. Ook heeft u er zelf meer aan, omdat de adviseur uw unieke situatie beter kan beoordelen. Tijdens het bezoek kan de adviseur desgevraagd ook aangeven welke besparingsmogelijkheden bij uw woning passend zijn. Dit komt ook in het definitieve rapport te staan dat u (op werkdagen) binnen 24 uur na het bezoek ontvangt.
De inspecteur komt bij u over de vloer om de verschillende ruimtes te bekijken. Een belangrijk punt van inspectie is de thermische schil. Is de complete buitenste laag van uw huis goed geïsoleerd? Spouwmuurisolatie, dubbel of triple glas, dakisolatie: dat zijn de zaken waar de inspecteur zeker naar zal kijken. Hiervoor is het vereist dat alle ruimtes in het huis toegankelijk zijn tijdens de inspectie. Ook zal de inspecteur aandacht geven aan de installaties; denk aan uw cv-ketel of mechanische afzuiging. De inspecteur zal niet meer dan een uur nodig hebben om het hele huis van binnen en buiten te bekijken. Naast een visuele inspectie heeft de adviseur ook apparatuur bij zich voor het meten van oppervlaktes en isolatiewaarden. Al deze informatie wordt opgenomen in een computerprogramma waarmee het juiste label wordt berekend.
Naast een beoordeling van de huidige situatie, biedt het definitieve label ook ideeën voor verdere verduurzaming van uw huis. Heeft u bijvoorbeeld spouwmuren die nog niet zijn geïsoleerd? Dan is dat een aantrekkelijke mogelijkheid om na te isoleren, waardoor u op drie manieren profiteert. Het wooncomfort verbetert, de energierekening gaat omlaag (binnen 4 jaar betaalt de investering zich terug) én uw label wordt groener. Als u alle isolatie op orde heeft, een zuinige cv en geen andere installaties die veel energie verbruiken, is het opwekken van energie een interessante optie. Denk aan zonnepanelen op het dak, een lucht-water-warmte-pomp of een zonneboiler. De mogelijkheden die bij u het meeste winst opleveren, staan vermeld in het energielabel. Bedenk ook dat een beter energielabel zich kan vertalen in een hogere prijs bij verkoop van uw woning. Een energiezuinig huis staat immers gelijk aan wooncomfort en een lage energierekening.
Wij werken samen met meer dan 300 erkend inspecteurs in heel Nederland. Door dit netwerk zijn we in staat snel op uw aanvraag te reageren met een adviseur bij u in de buurt. Laat uw gegevens achter, dan nemen we snel contact met u op!
Eigendom website: Homekeur B.V.