Dit betekent het aanvragen van een energielabel in 2021

U staat op het punt om uw huis in de verkoop te zetten, maar u heeft nog een energielabel nodig. Of u wilt weten wat de energieprestaties van uw woning zijn, en welke verbeteringen in uw situatie het best passen.

Voor beide situaties is een energielabel aanvragen een goede stap. Met een definitief energielabel brengt u de energieprestaties van uw woning in kaart en ziet u direct waar eventuele verbeterpunten zitten. Dat is natuurlijk ook interessant voor een volgende bewoner!

Wat betekent energielabel?

Een belangrijke indicator voor het energielabel is de CO2-uitstoot van de woning. Is uw woning slecht geïsoleerd en verliest u veel warmte? Dan is uw CO2-uitstoot hoog en krijgt uw huis een rood energielabel (G). Is alles goed geïsoleerd en maakt u gebruik van zuinige installaties? Dan krijgt uw woning al snel een groen energielabel (A, B of C). Hoe groener het label, hoe beter het is voor het wooncomfort, de energierekening en uw uitstoot. Wist u dat in Europa de gebouwde omgeving net zoveel uitstoot veroorzaakt als wegverkeer en transport samen? Onder andere daarom zijn de richtlijnen voor het energielabel aangescherpt en zal er vanuit de overheid op worden ingezet om zoveel mogelijk ‘groene’ woningen te realiseren, onder andere door subsidies.

Hoe vraagt u een definitief energielabel aan?

Bij een overdrachtsmoment van een woning is een definitief energielabel verplicht. Iedereen kan zelf zo’n energielabel aanvragen, dit is tien jaar geldig. Voor het vaststellen van de energieprestaties van uw woning, is inspectie door een erkend adviseur verplicht. Voorheen kon de vaststelling ook op afstand, door middel van bouwtekeningen, foto’s en facturen, maar tegenwoordig is een opname door een gediplomeerd inspecteur de enige manier om het energielabel te krijgen.

Inspectie bij u thuis

Als u een afspraak inplant, komt de adviseur bij u thuis om de energieprestaties van uw huis in kaart te brengen. Hiervoor bekijkt hij of zij alle ruimtes van binnen en buiten. Zorg dus dat alle ruimtes vrij toegankelijk zijn. De inspecteur zal onder andere kijken naar de diverse isolatiemaatregelen die in uw huis zijn getroffen, de zogeheten thermische schil. Heeft u bijvoorbeeld overal al dubbel of triple glas? Verliest u veel warmte via de vloer? Heeft u een zuinige cv-ketel? Al deze punten en meer zal de inspecteur in kaart brengen, om zo te komen tot een passend energielabel en een advies voor verdere besparing. Het is verstandig om de inspectie op een rustig moment te plannen, zodat de inspecteur u en uw eventuele huisgenoten niet hoeft te storen in de verschillende ruimtes. De hele inspectie zal een klein uurtje duren. Hierna werkt de adviseur uw gegevens verder uit. Alle inspectiepunten worden ingevoerd, waarna ons computerprogramma het juiste energielabel toekent.

wat betekent energielabel?

Snel een afspraak in uw buurt

Verbeteringen aanbrengen

Een energielabel is een vaststelling van de huidige energieprestaties. Daarnaast wordt de ruimte voor verdere verbetering ook aangegeven. Heeft u bijvoorbeeld nog geen vloerisolatie, maar zou dat wel goed bij uw situatie passen? Dan staat in uw rapport vloerisolatie als voor de hand liggende optie om besparing te realiseren en uw wooncomfort te verhogen. Zo is uw energielabel niet alleen een diagnose, maar ook een advies zodat u of de volgende bewoner indien gewenst aan de slag kan met verdere besparingen.

Met meer dan 300 gediplomeerde adviseurs door heel het land staan we klaar om u snel en goed van dienst te zijn met een kloppend energielabel en een goed advies. Ook als u het nieuwe label snel nodig heeft, denken we graag met u mee. Laat uw gegevens achter, dan nemen we vlot contact met u op. Binnen 24 uur na de inspectie (op werkdagen) is het label voor u beschikbaar.

Deze website is eigendom van Homekeur B.V.

wat betekent energielabel?