Hoe online energielabel aanvragen? 2021 uitleg

Bij verkoop van een woning is een energielabel verplicht. In principe is voor iedere woning een voorlopig energielabel beschikbaar. Dit is een inschatting van de Rijksoverheid op basis van gegevens als bouwjaar, woningtype en oppervlakte. Voorheen kon u digitaal dit energielabel definitief maken.

Vanaf 1 januari 2021 kan dit niet meer digitaal, maar moet het energielabel worden vastgesteld door een erkend adviseur die de woning op locatie inspecteert. Hoe u toch snel en gemakkelijk aan een definitief energielabel voor uw woning komt, bespreken we hier.

Aangepaste wetgeving

Wist u dat gebouwen in Nederland net zoveel CO2 uitstoten als al het transport en wegverkeer? Om de energieprestaties in kaart te brengen en waar mogelijk te verbeteren, is Europese wetgeving opgesteld. Op 1 januari 2021 begint een stuk van de implementatie daarvan. Dit houdt onder andere in dat een energielabel niet meer alleen op basis van papieren (facturen, bouwtekeningen) kan worden vastgesteld, maar dat een adviseur de unieke situatie per woning bekijkt en op basis daarvan het energielabel vaststelt. Er zal dus altijd een adviseur langs moeten komen als u een energielabel nodig heeft. Een definitief energielabel is verplicht bij de overdracht van een woning. Gaat u binnenkort uw woning verkopen? Of wilt u weten of uw energielabel is verbeterd sinds recente verduurzamingsmaatregelen? Online energielabel aanvragen? Dan kunt u direct een afspraak maken met een adviseur. Het afgegeven energielabel is tien jaar geldig.

Erkend adviseur

In de nieuwe wetgeving staat dat het energielabel moet worden vastgesteld door een erkend adviseur. Wij werken samen met meer dan 300 gediplomeerde energiespecialisten. Deze adviseurs hebben alle nodige kennis en ondergaan doorgaande kwaliteitscontroles. Zo bent u verzekerd van een accuraat energielabel en passende verbeterpunten voor uw unieke situatie. Bovendien kunt u de adviseur al uw vragen stellen als hij er toch is.

Online energielabel aanvragen

Adviseur in uw buurt

Inspectie op locatie

De inspectie van uw woning vindt op locatie plaats. Het is verstandig om deze inspectie op een rustig moment te plannen, de inspecteur zal namelijk al uw ruimtes willen bekijken. De woning wordt volledig van binnen en buiten visueel geïnspecteerd. De inspecteur zal gebruikmaken van apparatuur om bijvoorbeeld isolatiewaarden en oppervlaktes te meten. Ook zal de inspecteur uw verschillende installaties bekijken, als u die heeft. Denk bijvoorbeeld aan een mechanische ventilatie-unit, de boiler of uw centrale verwarmingsketel.

Inspectiepunten voor het energielabel

De hele inspectie draait om het vaststellen van de energieprestaties van uw woning. Verliest u veel warmte via de vloer? Of heeft u op plekken nog enkel glas? Op allerlei punten wordt uw woning nagekeken. De inspecteur zal niet kijken naar bouwkundige gebreken, maar kijkt naar de thermische schil (buitenste laag van uw woning) en de aanwezige installaties. Niet alle energiebesparende maatregelen zijn met een visuele inspectie te zien, zoals bijvoorbeeld de isolatie op een plat dak of isolatie tussen de dakbalken. Voor deze onbereikbare plekken is het handig als u alvast bedenkt hoe de adviseur hiernaar kan kijken. Misschien is er ergens een dakdoorvoer als een schoorsteen waar het isolatiemateriaal zichtbaar is. Of mogelijk kunt u een factuur overleggen van uitgevoerde werkzaamheden. Dit zal per situatie verschillen. Als u bepaalde energiebesparende maatregelen niet kunt aantonen en ze zijn met het blote oog niet zichtbaar, dan zal de adviseur kijken wat in uw situatie het beste is. Wat we vooral belangrijk vinden: een kloppend energielabel, met passende besparingsopties voor uw woning.

Online energielabel aanvragen

Met een netwerk van meer dan 300 energieprestatie professionals kunnen we u altijd van dienst zijn, van Zuid-Limburg tot de Waddeneilanden. Al onze adviseurs hebben de benodigde certificaten om uw huis conform de wetgeving te voorzien van een definitief energielabel. Wanneer u uw contactgegevens achterlaat, nemen we snel contact op om een afspraak te plannen. Heeft u op korte termijn een energielabel nodig, bijvoorbeeld omdat uw huis in de verkoop komt? Geef dit aan bij uw gegevens en in het contact, we zijn u graag snel van dienst.

Homekeur B.V. is eigenaar van deze website.

Online energielabel aanvragen