Nieuw energielabel aanvragen in 2021? Zo werkt het

Bij overdracht van uw huis is een definitief energielabel sinds januari 2021 verplicht. Waar u voorheen kon volstaan met een check door een expert op afstand, is dat nu niet meer mogelijk. Het energielabel dient afgegeven te worden door een erkend inspecteur, die een inspectie bij u op locatie uitvoert.

Dit is het gevolg van Europese richtlijnen om de CO2-uitstoot van gebouwen in kaart te brengen en te verminderen. Een nieuw energielabel aanvragen? Lees snel verder of meldt u direct aan via het formulier onderaan deze pagina.

Uitstoot van gebouwen

Meer dan 30% van de wereldwijde CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door de gebouwde omgeving. Denk aan verwarming, airconditioning en aanbouw- en verbouwwerkzaamheden. Met name bij de eerste twee punten, verwarming en airconditioning, zijn de energieprestaties van de woning van belang. Nog lang niet alle woningen zijn goed geïsoleerd. Dat heeft grote nadelen, zowel in de zomer als in de winter. Een groot deel van het energielabel is gericht op isolatie, naast onder andere het type cv-ketel en mogelijke andere installaties.

Energieprestaties van uw woning in kaart

Met een definitief energielabel krijgt u precies in kaart hoe uw woning ervoor staat en waar besparingsmogelijkheden zijn. Soms brengen deze aanwijzingen u op goede ideeën, zoals bijvoorbeeld het nemen van aanvullende isolatiemaatregelen, of het vervangen van een inefficiënte cv-ketel. Maar ook als u het label alleen aanvraagt voor de verkoop van uw woning heeft het een functie: zo kan de volgende eigenaar namelijk zien hoe de woning presteert op energiezuinigheid. Een belangrijke indicator voor de toekomstige energierekening en het te verwachten binnenhuisklimaat.

Een nieuw energielabel aanvragen?

Als u een afspraak maakt, komt een erkend inspecteur bij u over de vloer. De inspecteur zal de woning in zijn geheel van binnen en van buiten bekijken. Daarom is het handig als alle ruimtes in uw huis toegankelijk zijn op het moment van de inspectie. Plan de inspectie bij voorkeur op een rustig moment, dan hoeven we niemand te storen voor de inspectie en kunnen we overal goed bij. Naast een visuele inspectie zal de inspecteur apparatuur gebruiken om isolatiewaarden en oppervlakten op te nemen. In de meeste gevallen is dit voldoende.

Snelle levering

Soms zijn zaken niet met het blote oog te zien, zoals bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. De inspecteur zal dan proberen dit op een andere manier vast te stellen, bijvoorbeeld door de facturen op te vragen van de uitvoering. Meestal neemt de inspectie slechts een uur in beslag, waarna u binnen 24 uur (op werkdagen) het uitgewerkte energielabel toegestuurd krijgt. Is er haast bij een nieuw energielabel aanvragen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden op korte termijn, we denken graag met u mee!

nieuw energielabel aanvragen

Vind een adviseur in uw buurt

Uw energielabel, inclusief besparingsmogelijkheden

Na de inspectie ontvangt u het definitieve energielabel voor uw unieke situatie. Dit energielabel wordt door onze adviseur ook verstuurd naar het kadaster, voor vastlegging. In het energielabel vindt u niet alleen uw score, maar ook de maatregelen die u zou kunnen nemen om de woning verder te verduurzamen. Dit is een mooi uitgangspunt voor als u nog verbouwplannen had, of voor een volgende bewoner die de energierekening verder omlaag wil brengen. Voor de verschillende maatregelen zijn de rendementen uiteraard ook verschillend. Sommige isolatiemaatregelen hebben vooral effect op uw wooncomfort, andere ziet u gelijk terug in de energierekening. Het is aan u of u iets doet met de mogelijkheden en welke voor uw situatie het meest passend zijn.

Plannen voor een nieuw energielabel aanvragen? Om u snel en goed van dienst te kunnen zijn, werken we met meer dan 300 gediplomeerde adviseurs die de woninginspectie bij u kunnen uitvoeren. We hebben landelijke dekking, van Limburg tot de Waddeneilanden. Regel vandaag nog een afspraak met een van onze adviseurs, dan staan we binnenkort bij u op de stoep.

Deze website is eigendom van Homekeur B.V.

nieuw energielabel aanvragen