Hoe energielabel aanvragen? 2021 update

De wetgeving rondom energieprestaties van gebouwen is per 1 januari 2021 veranderd. Daardoor werkt het aanvragen van uw energielabel anders dan voorheen.

Meer weten over hoe u uw definitieve energielabel kunt aanvragen en wat erbij komt kijken? Hier leest u er alles over.

Nieuwe regels voor energielabels

Door de implementatie van Europese regels rond energieprestaties van gebouwen veranderen de regels voor het definitief energielabel voor woningen. Een energielabel is verplicht bij de overdracht van een woning naar een nieuwe eigenaar. Waar een energielabel aanvragen voorheen vooral een papieren procedure was, dient er nu een adviseur op locatie te komen om de ruimtes te inspecteren en diverse gegevens op te nemen. Vanuit deze inspectie wordt het energielabel van de woning berekend. U ontvangt uw energielabel en deze wordt ook vastgelegd in onder andere het kadaster voor woningen.

Inspectie door erkend inspecteur

De inspectie van uw woning vindt op locatie plaats. Zo krijgt de inspecteur een goed beeld van hoe uw unieke situatie eruitziet. De inspecteur heeft hiervoor toegang nodig tot alle ruimtes in huis. Naast een visuele inspectie van de binnen- en buitenkant van uw woning, zal de inspecteur gebruikmaken van diverse apparatuur om oppervlaktes en isolatiewaarden te meten. Onze inspecteurs zijn allen gediplomeerd en voldoen aan diverse kwaliteitstoetsen. U kunt uw inspecteur dus ook alles vragen tijdens de inspectie. Mogelijk zijn er nog wat ‘quick-wins’ voor u te behalen als het gaat om de energieprestaties.

Punten waarop de woning wordt geïnspecteerd

Uw woning wordt op verschillende punten geïnspecteerd, zoals de thermische schil, diverse installaties zoals ventilatie en centrale verwarming alsook eventueel aanwezige energieopwekkende installaties zoals een zonneboiler of een warmtepomp. De energieprestatieadviseur let niet op eventuele bouwkundige gebreken, maar kijkt met de energiebril naar uw huis. Sommige zaken zijn niet visueel te inspecteren, omdat ze niet gemakkelijk toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie of spouwmuurisolatie. Om hierover toch een oordeel te kunnen vormen is het handig als u met documenten kunt aantonen dat bijvoorbeeld de spouwmuur is geïsoleerd en wat de isolatiewaarden van de aangebrachte isolatie zijn. Heeft u geen facturen of bouwtekeningen meer, maar is er wel isolatie aangebracht die lastig te inspecteren is? Dan zal de inspecteur ter plaatse kijken welke werkwijze het best is in uw situatie. Het belangrijkste is dat u een kloppende weergave van de energieprestaties van uw woning terugziet in het energielabel.

zonnepanelen-woning

Uw energielabel verbeteren

Eventuele verbeterpunten vindt u ook in het energielabel terug. De adviseur zal uw energielabel kort na zijn of haar bezoek aan u toesturen. Ook tijdens het bezoek kunt u natuurlijk uw vragen stellen over de energieprestaties en eventuele verbeteringen. Niet alle mogelijke maatregelen passen bij uw woning. Ook niet alle verduurzamingsmogelijkheden hebben een aantrekkelijk rendement. Dit is een afweging die u kunt maken op basis van het energielabel en de verbetermogelijkheden die hierin staan genoemd. Het is altijd goed om te bedenken dat een groen (A, B of C) energielabel de woning aantrekkelijker kan maken voor potentiële kopers en huurders.

Altijd een adviseur in de buurt

Vanuit ons unieke partnership met meer dan 300 adviseurs is er altijd iemand bij u in de buurt. Wilt u snel een energielabel laten opmaken? Omdat we met zoveel inspecteurs werken, is er altijd iemand die op korte termijn met u mee kan denken. Al onze adviseurs zijn gediplomeerd en ondergaan doorgaande kwaliteitschecks. Laat uw gegevens achter, dan nemen we contact op voor een afspraak met een inspecteur bij u in de buurt. Voor het plannen van een afspraak is het verstandig om een rustig moment te kiezen, zodat de adviseur alle ruimtes kan bekijken, metingen kan doen en al uw vragen kan beantwoorden.

Kosten

Een energielabel laten opmaken door een erkend adviseur kost € 349,- inclusief BTW. Dit bedrag is van toepassing op woningen tot 500m3. Voor elke 100m3 bovenop de 500m3, rekenen we een meerprijs van € 25,-, inclusief BTW.

Maak nu een afspraak

Heeft u een energielabel nodig voor uw woning? Laat uw gegevens achter, dan nemen wij spoedig contact met u op voor een afspraak.

Liever gelijk bellen? Heeft u nog vragen? Bel 085 – 065 36 75

Eigenaar van deze website: Homekeur B.V.