Een energielabel voor woningen. Wat is het precies? Heeft u het nodig en wanneer? Hoelang is het geldig en welke regelgevingen zijn er van kracht? Grote kans dat u er nog niet eerder bewust mee bent bezig geweest.
In dit artikel geven we uitgebreid meer informatie over het verplicht aanwezig zijn van een energielabel bij verkoop huis. Daarbij zoomen we specifiek in op de regelgeving die na 1 januari 2021 van kracht is.
We beginnen met de basics. Want wat is een energielabel eigenlijk precies? Een energielabel geeft aan hoe een huis presteert op het gebied van energiezuinigheid. Handig voor woningeigenaren om te zien welke ruimte er is om te verduurzamen. Maar vooral ook handig voor potentiële kopers van woningen om te ontdekken hoe zuinig of hoe onzuinig een woning is. Een zuinigere woning betekent immers minder verbruikerskosten een hoger wooncomfort. Een niet zuinige woning betekent daarentegen hogere verbruikerskosten, maar ook een grotere kans op verbouwingskosten. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van dubbelglas, of het beter isoleren van bepaalde ruimtes. Een energielabel is opgedeeld in 7 klassen. A tot en met G. A staat voor een zeer zuinige en groene woningen. G staat voor een zeer onzuinige woning.
Het energielabel geeft de woningeigenaar of potentiële woningkoper een reëel beeld van de duurzaamheidsstatus van de woning. Anderzijds heeft het energielabel vooral ook een aanjagende functie voor de woningeigenaar om te werken aan de verduurzaming van de woning. Het betekent immers een hoger wooncomfort, minder verbruikskosten en vooral ook een bijdrage aan een beter klimaat. Deze stimulans moet dus bijdragen aan minder uitstoot van broeikasgassen. Dat is dan ook precies de reden waarom de regelgeving per 1 januari 2021 is veranderd.
Voor 2021 was het mogelijk middels het aanleveren van digitale documenten een nieuw energielabel aan te vragen. Op basis van bijvoorbeeld facturen werd op afstand door een deskundige het nieuwe energielabel toegekend. Kosten voor de consument waren maximaal twee tientjes. Voor dat geldt kon de onafhankelijke deskundige echter weinig kwaliteit leveren. Dat resulteerde in kwalitatief slechte energielabels. Gezien de lage betrouwbaarheid, maar ook het klimmaatakkoord, heeft de overheid besloten dat de regelgeving vanaf 1 januari 2021 beter moet. De prijzen voor de consument zijn verhoogd, waardoor de deskundige meer tijd heeft waardig werk te leveren wat de kwaliteit ten goede komt. Ook is men afgestapt van het principe om een deskundige de situatie van afstand te laten beoordelen. Sinds 1 januari 2021 is het verplicht dat de deskundige de situatie bij u thuis komt meten, en vanuit daar een energielabel vaststelt.
Maar wanneer heeft u dan een energielabel nodig? Uiteraard staat het u vrij te allen tijde een energielabel aan te vragen, bijvoorbeeld om voor uzelf scherp te hebben waar u staat in het verduurzamen van uw woning en welke potentie er nog is. Maar het is specifiek verplicht bij een woningtransactiemoment. Dus het aanwezig hebben van een energielabel bij verkoop huis. Dit geldt overigens ook voor de verhuur van een woning. Het aanwezig zijn van een geldig energielabel is overigens niet de plicht van de koper of huurder, maar van de verkoper of verhuurder. Het hebben van een energielabel bij verkoop huis kan daarnaast ook zorgen dat u de potentiële koper sneller overtuigd om de woning te koper. Mits het energielabel gunstig uitvalt uiteraard.
Via het formulier onderaan deze pagina kunt u eenvoudig het energielabel aanvragen. Nadat u uw gegevens achtergelaten heeft, neemt onze planningsafdeling contact met u op voor het definitief maken van een afspraak. Doordat wij een groot netwerk deskundige beschikbaar hebben, is het altijd mogelijk de afspraak snel te maken. Op de afgesproken datum komt de deskundige naar de betreffende woning en verricht metingen om het energielabel vast te kunnen stellen.
Binnen vierentwintig uur na het bezoek van de deskundige (tijdens werkdagen), kunt u het energielabel verwachten. Het energielabel wordt uiteraard gelijk aangemeld bij de verschillende instanties. Zoals kadasters en overheden. De kosten voor het aanvragen van een energielabel bedragen € 349,- inclusief BTW (mits anders aangegeven in onderstaand formulier). Dit is voor woningen tot 500m3. Voor elke 100m3 boven de 500m3, rekenen we een meerprijs van € 25,- inclusief BTW. Het bezoek van de deskundige duurt ongeveer een uur.
Via bovenstaande informatie heeft u meer informatie over het aanvragen van een energielabel bij verkoop huis. Mocht u meer willen weten. Contact ons dan via: info@aanvragen-energielabel.nl.
Deze website is onderdeel van Homekeur B.V.