U heeft een energielabel nodig voor uw woning. Dit kan zijn vanwege de verkoop, maar ook omdat u besparende maatregelen heeft genomen en u wilt zien wat dat oplevert in uw energieprestaties. Een energielabel zegt alles over de energiezuinigheid van uw woning.
In 2021 werkt het net iets anders dan voorheen, op deze pagina zetten we uiteen wat er allemaal komt kijken bij het aanvragen van het definitief energielabel. Hoe lang duurt energielabel aanvragen? Ook dat leggen we uit.
De gebouwde omgeving stoot zo’n 30% van alle CO2 uit in Europa, dat is vergelijkbaar met alle transport en wegverkeer. Vanuit de EU is wetgeving gemaakt om de energiezuinigheid van panden in kaart te brengen. Ziedaar het energielabel. Waar het voorheen mogelijk was om op papier aan te tonen dat de woning goed geïsoleerd was, is het tegenwoordig verplicht om het energielabel te laten opstellen door een inspecteur die op locatie de energieprestaties heeft vastgesteld. Op afstand een energielabel afgeven kan niet meer; een adviseur moet bij u thuis de inspectie komen uitvoeren.
Als u een afspraak met ons plant, zal één van onze adviseurs bij u de inspectie komen uitvoeren. De inspecteur bekijkt de volledige buitenkant en alle binnenruimtes. Daarom is het van belang dat alle ruimtes tijdens de inspectie toegankelijk en begaanbaar zijn. Vaak is het verstandig om de inspectie op een rustig moment van de dag te plannen, zodat de inspecteur overal bij kan. Naast een visuele inspectie zal de adviseur de verschillende installaties in huis bekijken, zoals de cv-ketel, boiler, ventilatie-unit en bijvoorbeeld zonnepanelen. Voor het meten van oppervlaktes en het vaststellen van isolatiewaarden maakt de adviseur gebruik van speciale apparatuur. Als bepaalde energiebesparende maatregelen moeilijk bereikbaar zijn (denk aan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie) zal de adviseur tijdens de inspectie bekijken hoe dit toch vastgesteld kan worden.
Wij werken samen met meer dan 300 erkende adviseurs. Dit zijn allemaal gediplomeerde inspecteurs, met de nodige certificaten om een definitief energielabel te kunnen en mogen vaststellen. Door ons grote aantal adviseurs, hebben we altijd iemand beschikbaar bij u in de buurt, van Zeeuws Vlaanderen tot Schiermonnikoog. Mooie bijkomstigheid: we rekenen geen voorrijkosten voor de inspectie, we zijn tenslotte al in de buurt! Hoe lang duurt energielabel aanvragen? Dat leggen we hieronder uit.
Is er haast bij? Zou u zo snel mogelijk het definitieve energielabel willen vaststellen? Wij denken graag met u mee. Met onze ruime ervaring en het leger aan adviseurs dat voor u klaarstaat, vinden we altijd een passende oplossing. De reguliere doorlooptijd van aanvraag tot definitief label is zo’n drie weken. Als u uw gegevens achterlaat, nemen we zo snel mogelijk contact met u op voor een afspraak. Afhankelijk van onze beider agenda’s plannen we een moment voor de inspectie. Deze neemt ongeveer een uur in beslag. Als de opname klaar is, gaat de inspecteur de gegevens verwerken en het energielabel opstellen. Dit kan nog enkele dagen duren, hierover kunt u de adviseur spreken tijdens zijn bezoek.
Naast de vaststelling van de huidige energieprestaties van uw woning, biedt het energielabel perspectieven voor verbetering van de woning. Wellicht zijn er nog enkele makkelijke besparingsopties te realiseren. Ook als u het label alleen aanvraagt voor de verkoop van uw woning, biedt het energielabel interessante informatie, met name voor de kopende partij. Deze ziet in één oogopslag hoe het object presteert als het om energiezuinigheid gaat. En niet te vergeten: een beter energielabel betekent meestal ook een hoger wooncomfort.
We helpen u graag met het vaststellen van het definitieve energielabel voor uw woning. Laat uw gegevens achter, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met u op voor een afspraak.
Deze website is onderdeel van Homekeur B.V.