Hoeveel kost het aanvragen van een energielabel?

Sinds januari zijn huiseigenaren verplicht om een energielabel te overleggen als men de woning oplevert, verkoopt of verhuurt. Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig de woning is. Om zo’n label te verkrijgen moeten kosten worden gemaakt.

Dit kost het energielabel aanvragen

Bij woningen tot 500m3 bedragen de kosten € 349,-, inclusief BTW. Per 100m3 boven de 500m3 rekenen we een meerprijs van € 25,-, inclusief BTW.

Prijsbepaling aanvragen energielabel

De kosten van het energielabel zijn afhankelijk van een aantal factoren. Het type woning, de beschikbare documenten over de woning en de tijd die een energieadviseur nodig heeft om alle kenmerken van de woning op te nemen en een berekening te maken.

Waar kijkt zo’n adviseur naar?

Een vakbekwaam energieadviseur kijkt naar de afmetingen van de woning, de aanwezige isolatie (dak, muren, vloeren) aanwezigheid en type cv-ketel, zonnepanelen. Dit gebeurt meestal visueel. Ook wordt er gekeken naar de waardes van de beglazing. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van gespecialiseerde apparatuur. Dit alles neemt zo’n 1 a 2 uur in beslag. Op basis daarvan wordt een nauwkeurige berekening gemaakt. Daarnaast geeft de energieadviseur aanbevelingen voor verdere verduurzaming. Ook deze aanbevelingen komen op het energielabel te staan.

Waar vind ik een energielabel adviseur?

Energielabel-kopen is onderdeel van Homekeur. Via deze website kunt u een betrouwbare onafhankelijke adviseur inschakelen. De adviseurs die de inspectie uitvoeren, moeten voldoen aan kwaliteitseisen. Onze inspecteurs hebben de benodigde certificaten om uw energielabel te kunnen uitschrijven. Homekeur werkt samen met meer dan 300 gediplomeerde inspecteurs door het hele land. Er is dus altijd een gecertificeerde adviseur bij u in de buurt. Bij het aanvragen van een energielabel wordt u op ons platform volledig ontzorgd en staan wij garant voor een kwalitatief hoogwaardige opname van het energielabel.

Kosten aanvragen energielabel in 2021

Voor wie worden de kosten gemaakt?

Het energielabel is wettelijk verplicht, maar het geeft de eigenaar een goed beeld van de energiezuinigheid van de woning. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor potentiële kopers is de informatie bruikbaar bij de afweging om wel of niet te kiezen voor de woning. Het label kan ook de reden zijn om de woning nog verder te verduurzamen en daarmee flink te besparen op de energierekening. Uiteraard is verdere verduurzaming ook goed voor de vermindering van CO2 uitstoot.

Zijn er consequenties wanneer ik geen energielabel heb?

Als u uw woning wilt verkopen of verhuren is het hebben van een geregistreerd energielabel verplicht. Zonder wettelijke registratie kan er een geldstraf worden opgelegd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Voor particulieren gaat dat om 170 euro en organisaties betalen 340 euro. Zorg dus dat u op tijd een geldig energielabel kunt overleggen.

Hoe lang is het energielabel geldig?

Een definitief toegekend energielabel is tien jaar geldig. Als er in de tussentijd verbeteringen worden aangebracht aan je woning of pand, kan er een nieuw energielabel worden aangevraagd.

Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

Via deze website kunt u eenvoudig een energielabel aanvragen. Op de site kunt u uw gegevens invullen en u krijgt meteen onze planning in beeld met de mogelijkheden om een afspraak in te plannen. Het is ook mogelijk om direct de kosten te voldoen of ervoor te kiezen om later een rekening te ontvangen.

Homekeur B.V. is eigenaar van deze website.

definitief energielabel aanvragen