Wat kost een energielabel aanvragen in 2021?

Het aanvragen van een energielabel is op de schop gegaan. Vanaf 1 januari 2021 geldt er een nieuwe regelgeving rondom het aanvragen van een energielabel. Deze nieuwe regelgeving zorgt voor een hogere kwaliteit van de energielabels voor woningen. Bij het aanvragen van een nieuwe energielabel voor uw woning is het namelijk verplicht dat een inspecteur uw huis komt bezoeken. Daar hoort ook een ander kostenplaatje bij. Meer daarover leest u op deze pagina.

Onderaan de pagina kunt u zich direct aanmelden voor het aanvragen van een energielabel.

Met de deur in huis: Het aanvragen van een energielabel voor uw woning is sinds 2021 duurder geworden. Het kostenplaatje voor een energielabel van een woning met maximaal 500 m3 bedraagt € 349,- inclusief BTW. Per 100m3 extra wordt er een bedrag van € 25,- inclusief BTW in rekening gebracht. We leggen uit waar deze kosten voor gemaakt worden.

Regelgeving energielabel

Om dat te begrijpen moeten we eerst terug naar de oorsprong van het wijzigen van de regelgeving voor het energielabel. Het energielabel is bedoelt om degene die een huis koopt inzicht te geven in de energiegesteldheid van de betreffende woning. Daarbij heeft het een motiverende factor voor de bewoner om de woning energiezuiniger te maken, wat de waarde van het huis zal laten stijgen. Het is en was verplicht om tijdens de verkoop van een woning een geldig energielabel te kunnen overleggen aan de kopende partij. Daarmee is de verkopende partij dus verantwoordelijk voor het aanwezig zijn van het energielabel.

Oude situatie energielabel

Voor 2021 was het aanvragen van een Energielabel echter vooral een formaliteit. Zo kon via een website van de overheid men een nieuw energielabel aanvragen. En door wat facturen of andere digitale documenten te overleggen was een verbetering van het energielabel mogelijk. Vervolgens werd de beoordeling gedaan door een deskundige. Maar niet door middel van een inspectie van uw woning.

Kosten energielabel aanvragen

In de praktijk is gebleken dat de kwaliteit van de energielabels voor woningen daarom onder de maat waren. Niet gek. Want een label mocht maximaal € 20,- kosten voor een consument. Een deskundige kon voor dat bedrag lastig degelijke kwaliteit leveren. Maar wat kost een energielabel aanvragen in 2021? Zoals eerder genoemd bedragen de kosten nu € 349,- (tot 500m3). Dit bedrag is inclusief de BTW. Voor dit bedrag kan een inspecteur uw woning gedegen inspecteren, gedurende een bezoek wat ongeveer een uur in beslag neemt.

Klimaatakkoord

Door deze nieuwe regelgeving zet de overheid een mooie stap om het klimaatakkoord te behalen. Nu energielabels worden uitgegeven onder verantwoording van een gediplomeerd inspecteur die de situatie met eigen oog en apparatuur beoordeeld, is de waarde ervan gestegen in betrouwbaarheid. En het geeft een eerlijker beeld van de situatie rondom de energiesituatie van woningen en stimuleert de bewoner meer tot het nemen van bewuste keuzes. Bijvoorbeeld door te kiezen voor zonnepanelen, of andere installaties die bijdragen aan het uitstoten van minder CO2.

wat kost een energielabel aanvragen

Wat kost een energielabel aanvragen?

In het begin van dit artikel hebben we daarop al een antwoord gegeven. Door dit artikel hebben we aangetoond waar deze kosten vandaan komen en waarom de regelgeving per 1 januari 2021 is verandert. Doordat een energielabel alleen kan worden verkregen nadat een gediplomeerd inspecteur de woning met eigen ogen en apparatuur heeft inspecteert, komt de prijs van het aanvragen van een energielabel uit op € 349,- inclusief BTW voor woningen tot 500m3. De meerprijs per 100m3 is € 25,- inclusief BTW. Deze inspecteur is opgeleid voor het vaststellen van de juiste energielabels. Inspecteurs worden door de overheid steekproefsgewijs gecontroleerd om de kwaliteit van de energielabels te borgen.

Ook een energielabel aanvragen

Weten welk energielabel uw huis heeft? Of gaat u uw woning verkopen en heeft u geen geldig energielabel in uw bezit? Vraag een energielabel aan (geldigheidsduur van een label is 10 jaar). Wij hebben een groot netwerk aan inspecteur door heel het land beschikbaar. Daardoor kunnen wij in bijna alle gevallen snel een afspraak maken. De inspecteur komt bij u thuis op een voor u gelegen moment. Vervolgens kunt u de oplevering van het nieuwe energielabel binnen 24 uur (tijdens werkdagen) verwachten.

U meld zich eenvoudig aan via onderstaand formulier. Onze planningsafdeling neemt daarna contact met u op voor het maken van een afspraak. Aanvankelijk wilt u wellicht eerst meer informatie over de kosten van het energielabel, of over het aanvragen van een energielabel? Neem dan contact met ons op via: info@aanvragen-energielabel.nl. Of door het formulier in te vullen op onze contactpagina. Meer lezen over de actualiteiten rondom het energielabel? Bekijk dan ook eens onze nieuwsberichten.

Energielabel Kopen is een entiteit van Homekeur B.V.

wat kost een energielabel aanvragen